Groups | Search | Server Info | Keyboard shortcuts | Login | Register [http] [https] [nntp] [nntps]
Groups > comp.lang.java.programmer > #35842
| From | Arne Vajhøj <arne@vajhoej.dk> |
|---|---|
| Newsgroups | comp.lang.java.programmer |
| Subject | Re: double == double |
| Date | 2016-10-19 21:52 -0400 |
| Organization | Aioe.org NNTP Server |
| Message-ID | <nu980i$fs1$3@gioia.aioe.org> (permalink) |
| References | (4 earlier) <nu80cv$un8$1@dont-email.me> <nu8m9u$i6g$1@jstuckle.eternal-september.org> <nu8uce$chj$1@dont-email.me> <nu95u9$drl$1@gioia.aioe.org> <nu97nm$q3q$1@jstuckle.eternal-september.org> |
On 10/19/2016 9:47 PM, Jerry Stuckle wrote:
> On 10/19/2016 9:16 PM, Arne Vajhøj wrote:
>> On 10/19/2016 7:08 PM, Jake Jarvis wrote:
>>> Am 19.10.2016 um 22:50 schrieb Jerry Stuckle:
>>>> On 10/19/2016 10:36 AM, Jake Jarvis wrote:
>>>>> Am 19.10.2016 um 16:26 schrieb Jerry Stuckle:
>>>>>> On 10/19/2016 9:32 AM, Eric Sosman wrote:
>>>>>>> On 10/19/2016 9:03 AM, Mike Amling wrote:
>>>>>>>> If a==0.0 and b==0.0, there's no need to test whether either is
>>>>>>>> -0.0.
>>>>>>>> The function could be simplified to
>>>>>>>>
>>>>>>>> public static double max(final double a, final double b) {
>>>>>>>> return a==0.0 && b==0.0 ? 0.0 : (a>=b ? a : b);
>>>>>>>> }
>>>>>>>
>>>>>>> This would return +0.0 for max(-0.0, -0.0).
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> PMJI, but how do you figure? a==0.0 && b==0.0 would be false
>>>>>
>>>>> No.
>>>>>
>>>>
>>>> And why not? -0.0 != 0.0.
>>>>
>>>
>>> But exactly that is not the case
>>>
>>> https://docs.oracle.com/javase/specs/jls/se8/html/jls-15.html#jls-15.21.1
>>>
>>> | 15.21.1. Numerical Equality Operators == and !=
>>> | [...]
>>> | Floating-point equality testing is performed in accordance with the
>>> rules of the IEEE 754 standard:
>>> | [...]
>>> | Positive zero and negative zero are considered equal.
>>
>> And just for completeness.
>>
>> IEEE 754 2008 section 5.11 says:
>>
>> <quote>
>> Comparisons shall ignore the sign of zero (so +0 = −0).
>> </quote>
>
> So, if that's the case, what does it matter if the operation returns
> +0.0 or -0.0?
Somebody defined the contract for Math.max so that it have to return
-0.0 for (-0.0,-0.0).
It has to fulfill that contract.
I think they could have made the contract different. But somebody at
SUN 20 years ago did not agree.
Arne
Back to comp.lang.java.programmer | Previous | Next — Previous in thread | Next in thread | Find similar | Unroll thread
Re: double == double Mike Amling <mamling@chaff.us> - 2016-10-19 08:03 -0500
Re: double == double Eric Sosman <esosman@comcast-dot-net.invalid> - 2016-10-19 09:32 -0400
Re: double == double Jerry Stuckle <jstucklex@attglobal.net> - 2016-10-19 10:26 -0400
Re: double == double Jake Jarvis <pig_in_shoes@yahoo.com> - 2016-10-19 16:36 +0200
Re: double == double Jerry Stuckle <jstucklex@attglobal.net> - 2016-10-19 16:50 -0400
Re: double == double Jake Jarvis <pig_in_shoes@yahoo.com> - 2016-10-20 01:08 +0200
Re: double == double Arne Vajhøj <arne@vajhoej.dk> - 2016-10-19 21:16 -0400
Re: double == double Arne Vajhøj <arne@vajhoej.dk> - 2016-10-19 21:19 -0400
Re: double == double Jerry Stuckle <jstucklex@attglobal.net> - 2016-10-19 21:47 -0400
Re: double == double Arne Vajhøj <arne@vajhoej.dk> - 2016-10-19 21:52 -0400
Re: double == double Michael Jung <miju@golem.phantasia.org> - 2016-10-19 19:39 +0200
Re: double == double Mike Amling <mamling@chaff.us> - 2016-10-22 07:15 -0500
csiph-web